Pentti Alonen sai kipinän alppihiihtoon Kalpalinnan vieressä sijaitsevalta Kiianlinnan pujottelurinteeltä vuonna 1940 asuessaan Harvialassa melkein rinteen vieressä.
Rinteen omistaja Karl Ebb otti nuoren alppihiihtäjälupauksen suojiinsa ja tulosta alkoi heti syntyä, muistelee Alonen uransa alkuaikoja.
- Olin 15-vuotias pojanvesseli ja lajia piti päästä kokeilemaan. Emme vielä silloin ymmärtäneet käännösten päälle, vaan Kiianlinna piti päästä laskemaan suoraan vauhdilla alas. Myöhemmin kun saimme ohjausta tuntui pujottelukin haastavalta ja tietysti vuosien saatossa siitä tuli minulle menestyksellisin laji.
- Aktiiviaikana oli pakko osallistua kaikkiin alppilajeihin syöksylaskuun, suurpujotteluun ja pujotteluun. Kyllä sen ajan välineillä hirvitti lähteä varsinkin vaativiin syöksykisoihin. Siinä oli oma fiiliksensä kun osallistui kaikkiin lajeihin ja teki tuloksen, Alonen muistelee.
(Kaupunki Uutiset 7.2.2006, kuva ja teksti Martti Jaakkola)
Alppihiihtäjät-kirjan julkistamistilaisuu 5.2.2006. Markku Rimpiläinen, Pentti Alonen, Roger Talermo ja Eino Kalpala, |
Muistoja vuodelta 1939
- Lumi oli tullut maahan aikaisin jo marraskuussa. Lähdin hiihtämään Kiianlinnaan testaamaan juuri valmistunutta pujottelurinnettä. Matkalla piti ylittää Vanajanvesi, joka oli osin jäätynyt. Pääsin ohuen jään raksahdellessa joen yli ja edelleen Kiianlinnaan. Vietin kauniin aurinkoisen talvipäivän Ebbien kanssa Kiianlinnassa.
- Tuli aika palata kotiin. Lähdin ylittämään Vanajanvesistöä samasta paikasta, kuin tullessani. Vähän matkaa edettyäni jää petti altani. Onnistuin kuitenkin pääsemään takaisin lähtörannalle. Sukset menivät, mutta mies selvisi. Kävelin vaatteet märkinä ja viluissani takaisin Ebbien luo Kiianlinnaan. Hetken levättyäni ja lämmiteltyäni lähdimme Kallen (Karl Ebb) kanssa naapuriin pyytämään soutukyytiä joen yli. Tällä kertaa ylitys onnistui.
(Pentti Alosen muistelun mukaisesti Kalpalinnassa 4/2013, Jarmo Kalpala)
Pentti Alonen on varmaankin ainoita elossa olevia, jotka ovat nähneet Kiianlinnan /Kalpalinnan vaiheet aivan alusta vuodesta 1939 tähän päivään. "Alosen Pena" edusti Suomea alppihiihdossa kolmissa Olympialaisissa (1948, 1952 ja 1956) ja kaksissa MM-kisoissa. Alosen Penan paras sijoitus Olympialaisissa oli 14. pujottelusta Oslossa vuonna 1952, josta paremmaksi pisti vasta Mika Marila Lillehammarissa vuonna 1994, jossa Mika oli 12.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti